phone +32 (0)16 65 94 65

Hoe is Bazart ontstaan?

Start in Leuven...

Bazart is de kunstjeugdbeweging die Bamm! in september 2011 in Leuven opzette. Het idee hiervoor is gegroeid vanuit de verhuis van Bamm! naar het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK), de veranderingen rond de Vaartkom, de jonge bewoners en de afwezigheid van een jeugdbeweging in de buurt. Bamm! wou een duurzaam, buurtgebonden project opstarten met kinderen én jongeren, en een kunstjeugdbeweging bleek hiervoor het ideale format.

...en uitbreiding naar negen Vlaamse steden

In september 2012 ging een nieuwe afdeling van start in Antwerpen met als uitvalsbasis jongerencentrum Kavka, en vanaf september 2013 was Bazart Turnhout een feit, waar we samenkomen in jeugdcentrum Wollewei. In 2014 kwamen er twee steden bij. In zowel Brussel als Brugge werd er een nieuwe afdeling opgestart. Brugge was welkom in jeugdcentrum het Entrepot, en de werking in Brussel heeft na een paar keer verhuizen zijn thuis gevonden in BS De Kleurdoos. Ook in 2015 groeide Bazart met de toevoeging van de afdelingen in Kortrijk, zij zitten in het Groeningeheem. Vanaf 2016 werd het Bazart gezelschap uitgebreid met de werking in Mechelen, waar we welkom zijn in de Academie. Het jaar daarna in 2017 startten we onze afdeling in Gent, waar we nu de Bloemekenswijk als uitvalsbasis hebben. De jongste aanwinst van Bazart is de afdeling in Aalst. Deze ging van start in oktober 2019 vanuit Ontmoetingshuis De Brug

Vanaf 2020 organiseren we ook de Zomer van Bazart, onze kunstzinnig speelweek als open aanbod in de zomer. Wat begon als een extra aanbod tijdens de "coronazomer" van 2020, is nu een vast onderdeel van onze jeugdbeweging!

Bazart is de voorbije jaren dus sterk uitgebreid, maar groeit ook nu nog. De afdelingen breiden uit, we vierden onze tiende verjaardag en blijven vooral samen spelen. Wie weet veroveren we binnenkort een nieuwe stad?


Foto door Brecht Vermeesch

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x