phone +32 (0)16 65 94 65

Wat is Bazart?

Bazart. Een jeugdbeweging waar je speelt met kunst, cultuur en kilo’s plezier! 

Vanaf 6 jaar kan je elke zaterdagnamiddag van 14u tot 17u deelnemen aan activiteiten waarbij verschillende leeftijdsgroepen spelen met, rond, in, onder en over kunst en erfgoed. De stad is onze uitvalsbasis en inspiratiebron. Er zijn begeleidersweekends, deelnemersweekends en in de zomer is er een kamp. We organiseren in de zomer ook een open speelweek: de Zomer van Bazart.

Dé jeugdbeweging van de kunsten

Kunst en erfgoed zijn het vertrekpunt voor activiteiten, over alle kunstdisciplines heen en met alle mogelijke invalshoeken. Boterhammenkunst, dansen met stoepkrijt, muziek componeren bij stomme film of een muur herwerken zoals Sol LeWitt, bij Bazart kan het allemaal. Wij zoeken én vinden kunst in het echt. Een breed netwerk van culturele partners geeft ons de mogelijkheid om vaak ook meer te doen dan naar filmpjes of foto’s van kunst te kijken. We zoeken kunst zelf op in het museum, het theater, de bibliotheek,…

Met, door en voor (àlle) kinderen en jongeren

Jonge, gemotiveerde vrijwilligers vormen de geweldige leidingsploeg. Met beginnende animatoren maar ook jongeren met heel wat ervaring achter de kiezen. Er wordt sterk ingezet op ondersteuning en inspiratie. Sinds 2016 kunnen jongeren bij Bazart ook terecht voor het behalen van een animator-attest, tijdens onze animator- en hoofdanimatorcursus. Sinds 2020 organiseren we ook een instructeurcursus.

Iedereen die dat wil, moet kunnen deelnemen aan Bazart. Mogelijkheden, sterktes, potentieel en interesses zijn de dingen waarop we focussen bij onze deelnemers en van waaruit we starten voor activiteiten. We vertrekken vanuit ieders mogelijkheden, niet de beperkingen. We werken daarom actief aan inclusie en zetten sterk in op het verlagen van drempels bij kinderen en jongeren (financieel, sociaal-emotioneel, fysiek, praktische, cultuur, taal...).

Het oudercafé, Bar Bazart, of een jaarlijkse BBQ.  Iedere Bazart organiseert een ontmoetingsplaats voor ouders, kinderen, begeleiders en Bamm!. Regelmatig is er na de activiteit een toonmoment, een activiteit voor ouders en kinderen samen of iets wat de deelnemers voor hun ouders bedacht hebben.

Onze koepelorganisatie Bamm!

Bazart is een project van Bamm!. Bij Bamm! hebben we als missie kunst en erfgoed toegankelijk te maken voor alle kinderen, jongeren en hun begeleiders. We bemiddelen tussen kunst en de deelnemers en participanten, en geven hen ‘goesting’ in kunst. Naast een uitgebreid aanbod aan workshops binnen de verschillende kunstdomeinen, organiseert Bamm! verschillende kunstzinnige en participatieve projecten (waaronder Bazart); steeds vanuit de eigen uitgewerkte methodiek. 


Foto door Brecht Vermeesch

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x